Draaibank   Laatst bijgewerkt: 2016-11-06

Deze pagina is in aanbouw, meer info en foto's volgen.

ReactiesNaar.jpg

In het kort: Er is een draaibank van het merk Huvema, de vario 300. Ik heb zo goed als diezelfde bank ook onder andere namen gezien dus mogelijk is het een Chinees ding dat via verschillende importeurs onder verschillende namen in Europa aankomt.
Hier is de manual van de draaibank. PDF, 1Mb.  Kijk ook op mijn pagina over metaalbewerking.
Sinds enige tijd is er ook een nummerieke uitlezing gebouwd voor de X en de Z-assen.

Draaibank-tmb.jpg
De draaibank in vooraanzicht.

DrieKlauw-tmb.JPG
Hier zie je de drieklauw en een boor in de boorkop. Bij boren op een draaibank staat de boor stil en draait het werkstuk.
De sleutel voor de bediening van de drieklauw staat er alleen voor de foto op, normaliter laat je die uit veiligheids overwegingen niet op de klauwplaat staan.

OmkeerBekken-tmb.JPG
Om grotere werkstukken in te spannen kunnen er omkeerbekken in de drieklauw geplaatst worden.
Op deze foto is er ook een meedraaiend center in de boor-bok (pinole) geplaatst.

VierKlauw-tmb.JPG
En er is een vierklauw aanwezig.
Het verschil zit 'm hierin: bij de drieklauw gaan de bekken gelijk-op naar binnen of buiten. Dat maakt het inspannen van cylindrische werkstukken gemakkelijk en snel, maar niet buitengewoon precies.
Bij de vierklauw worden de bekken afzonderlijk aangeschroefd, waardoor je ook niet-cylindrische werkstukken kunt inspannen, en/of werkstukken excentrisch kunt inspannen. Onder gebruik van een meetklokje kunnen werkstukken vrij precies ingespannen worden.
De bekken van de vierklauw kunnen ook omgekeerd worden om grotere objecten te kunnen inspannen. Al-of-niet omkeren kan per bek.

SpanTang-tmb.JPG
De mooiste manier om cylindrische werkstukken in te spannen is met de spantanghouder en een ER40 spantang, net zoals die bij de freesmachine gebruikt worden. Hierbij is het beter te doen om een werkstuk even uit te nemen om te passen o.i.d. en het dan weer in te spannen.
Als je bij een 3- of 4-klauw het werkstuk uitneemt en daarna weer inspant zit het gegarandeerd anders, en slingert het t.o.v. eerder gedraaide vlakken.
Bij opname in een spantang is die reproduceerbaarheid veel beter.


Specificaties van de draaibank:

<wordt vervolgd >